Yayın Adı: Dünya Gazetesi
“Türkiye lojistik sektörü, master planı bekliyor”
Lojistik sektörünün Türkiye ve globalde gelişen, değişen, sürekli güncellenen bir sektör olduğunu belirten Uğur Dal, bu yüzden sektör güncellemelerine ayak uydurmanın, pazarı takip etmenin, müşteri taleplerini anlayıp, bunlara uygun çözümler geliştirmenin büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca rekabetin de giderek arttığı sektörde, en iyi hizmeti sunabilmek için kaynakları doğru kullanma ile doğru ve sürekli bilgi akışı sağlamanın önemli olduğunu ifade eden Dal, şöyle konuştu: “Türkiye lojistik sektörü, master planı bekliyor. Uygulamaya başlandığında sektörün gelişiminin daha da hızlanacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte taşıma kotaları, vize ve sınır kapılarındaki bekleme süreleri gibi sorunlar, teslimat sürelerini uzatıp, maliyeti artırabiliyor. Bu gibi sorunların çözülmesiyle daha kaliteli hizmet verilebileceğini kanısındayız.”
Daha çok yurtdışı taşıma yapan Batu Interntional Logistics, yurtiçi lojistik pazarındaki konumunu da güçlendirmek adına yatırımlara devam ediyor. Toplam cirolarının yaklaşık yüzde 15’inin yurtiçi taşımalardan oluştuğunu söyleyen Batu International Logistics COO’su Uğur Dal, yurtiçi operasyonlarda kullanmak üzere 2017 yılında filolarına 25 yeni çekici daha kattıkları bilgisini verdi. Bununla birlikte Konya’da bir bölge ofisi açtıklarını açıklayan Dal, yurtiçi lojistik pazarındaki konumlarını güçlendirmek adına yatırımlarının süreceğine dikkat çekti.
Batu International Logistics olarak 2017 yılı için belirledikleri hedeflere ulaştıklarını da anlatan Uğur Dal, toplam taşıma hacminde ise yüzde 25 civarında artış yaşadıklarını bildirdi. Büyükçekmece ve Gebze’de bulunan yatırımlarla birlikte toplam depolama alanlarının 55 bin metrekare olduğunu açıklayan Dal, “2017 yılı bizler için mevcudu koruma, yapılarımızı daha sağlam temelli ve insan odaklı bir sistem üzerine kurgulama ile geçti. Bu sene de öncelikle yurtiçi pazarındaki yerimizi sağlamlaştırmayı hedefliyoruz. Temel amaç olarak yalnızca büyümeyi değil, sağlıklı büyümeyi hedefliyoruz. Yıl sonunda yüzde 15 ila yüzde 20 büyüme bekliyoruz” dedi
Faaliyetlerine 2002 yılında karayolu forward şirketi olarak başladıklarını hatırlatan Uğur Dal, daha sonra filo yatırımlarının yanı sıra araç işletmeciliği alanında deniz, demir ve havayolu ile depo ve antrepo yatırımları yaptıklarını aktardı. 2014’ten bu yana lojistiğin farklı alanlarında hizmet veren dört şirketi Batu Şirketler Grubu çatısı altına alarak faaliyetlerine devam ettiklerini söyleyen Dal, yaklaşık 200 çalışanla müşterilerine tüm lojistik operasyonlar konusunda katma değer sağlayan hizmetler sunduklarına dikkat çekti. Dal, tüm taşıma modellerinde hizmet veren Batu Şirketler Grubu’nun Büyükçekmece ve Gebze’de olmak üzere toplamda 55 bin metrekare alana sahip serbest ve gümrüklü depolarının bulunduğu bilgisini verdi.
Ağırlıklı olarak yurtdışı taşıma yaptıklarını ve yurtdışı taşımalarda Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika ve diğer Kuzey Avrupa ülkelerinin öne çıktığını belirten Dal, “Yurtdışı operasyonlarımızı daha iyi yönetebilmek amacıyla Almanya Hamm’da ve İtalya Trieste’de ofis ve depo yatırımı yaptık. Ayrıca bünyesinde 26 ülkeden 42 firma barındıran ve bir araya getirdiği firmalara gümrükleme, lojistik depolama ve müşteri-satış aktiviteleri gibi konularda çözümler sunan International Forwarding Association (İFA) ile iş birliğimiz bulunuyor.
Batu International Logistics olarak yatırım planlarına da değinen Uğur Dal, “Şişmanlama ile büyümek arasında ince bir fark var. Kabiliyet ile hareket alanlarınızın, gücünüze göre orantılı büyümeye dönük planlarımız, daha iyi bir hizmet verebilmek ve sürdürülebilirliğimizi sağlamak amacıyla planlama aşamasında bulunan araç ve depo yatırımlarımız bulunuyor” diye konuştu.