Lojistikte Anadolu Hareketi

Yayın Adı: Lift & Handling Türkiye

Son yıllarda devletin yatırımcılara sunduğu teşviklerle, üretim Anadolu’ya doğru kaymaya başladı. Aynı zamanda Anadolu’daki önemli firmalarda büyük şehirlerdeki rakipleri ile yarışır hale geldi. Başta Konya olmak üzere İç Anadolu Bölgesi, sanayileşmenin yükseldiği bölgelerin başında geliyor. Bu yükseliş lojistik sektörünün de dikkatini çekti.

Anadolu’daki sanayileşmeyi ve üretim artışını yakından takip eden Batu International Logistics, gelecek yıl yatırımlarını Anadolu’ya yapmaya hazırlanıyor. Batu International Logistics’in merkez binasını ziyaret ederek, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara ile yeni yatırımlar, hedefler, hizmetler üzerine konuştuk.

Batu International Logistics’ten bahsederek, hizmetleriyle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Batu International Logistics, lojistik sektörüne 2002 yılında forwarder hizmeti sunarak giriş yaptı. Daha sonraki yıllarda filo ve depo yatırımları yaparak, günümüzde tüm ulaşım modlarında hizmet veren bir lojistik şirketi haline geldi. 2015 yılına gelindiğinde, diğer grup şirketleri ile tek bir çatı altında birleşti. Yaptığı yatırımlar, satın almalar ve transferler ile 200’ü aşkın çalışanı, yıllık yaklaşık 200 Milyon Euro cirosu olan bir grup oldu. (Batu Şirketler Grubu) Müşterilerine A dan Z’ye tüm lojistik operasyonlar konusunda katma değer sağlayan hizmet sunarak  çözümler üretmektedir.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlerle çalışıyorsunuz?

Ağırlıklı olarak FMCG, tekstil, soğuk gıda, kimyevi madde üreticileri ve otomotiv sektörlerine hizmet veriyoruz.

Yurt dışı faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Hangi ülkelerde faaliyet gösteriyorsunuz?

Üyesi olduğumuz networkler sayesinde, 108 ülke ve 708 şehirde şubemiz var gibi hareket edebiliyoruz. Bu noktalarda gerek duyulan tüm lojistik çözümlerde hizmet veriyoruz. Ayrıca İtalya’da bir ofisimiz var. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine taşımalar gerçekleştiriyoruz. Son yıllarda proje taşımalarına ağırlık vermeye başladık.

Depo alanlarınız nerede bulunuyor, toplam kaç metrekarelik bir alana kurulu?

Depolarımız Gebze Dilovası’nda ve Büyükçekmece’de yer alıyor. Halkalı Erenköy ve Dilovası gümrükleme bağlı serbest ve gümrüklü depolarımız bulunuyor. Toplamda 55 bin metrekarelik serbest ve gümrüklü depo alanımız bulunuyor.

Yakın dönemde hayata geçirmeyi planladığınız yeni tesis ve depo yatırımlarıyla ilgili kapsamlı olarak bilgi verebilir misiniz?

Anadolu’nun üretim merkezi haline gelmesiyle birlikte lojistik sektörünün de bu bölgeye yatırım yapmaya başlayacağını düşünüyoruz. Batu International Logistics olarak 2017 yılında hem lojistik sektöründeki gelişmeler hem de üretimdeki ivme doğrultusunda yatırımlarımızı Anadolu’da yoğunlaştıracağız. Bölgeyi iyi bilen şirketler ile know-how paylaşımı yapmayı düşünüyoruz. Satın almalar da yapabiliriz. Özetle 2017 yılı bizim için Anadolu pazarındaki yerimizi güçlendirme adına önemli olacak. Başta Konya olmak üzere Anadolu Bölgesi ilk belirlediğimiz nokta. Ayrıca 2017 yılında Anadolu şehirlerinde depo yatırımı planlıyoruz.

Neden böyle bir yatırıma karar verdiniz ve geleceğe yönelik öngörüleriniz nelerdir?

Anadolu’ya yoğunlaşmamızdaki temel etken üretimin bu bölgeye kayıyor olmasıdır. Özellikle devletin üreticiye verdiği teşvikler sayesinde Anadolu üreticisi büyük şehirdekiler ile yarışır hale geldi. Batu International Logistics olarak, bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve yatırımlarımızı buna göre şekillendiriyoruz.

Depolarınızda hangi istif makinelerini kullanıyorsunuz?

Operasyonumuzu kısaca özetlemek gerekirse, tırların rampalara yanaşması ile hareketliliğimiz başlıyor. Tırlardaki ürünlerin depoya alınması için jet tabir ettiğimiz platformu akülü transpaletleri kullanıyoruz. Jetler ürünleri hızlı bir şekilde tırdan boşaltmamızı sağlıyor. Sonrasında ise ürünlerin raflara taşınma işlemi için Reach Truck’lar devreye giriyor. 12 metreyi aşan raf yükseklikleri nedeni ile Reach Truck’lar işimizin olmazsa olmazıdır. Bu cihazlar olmadan. 12 metre yükseklikten bir paleti indirmemiz mümkün değil. Tüm cihazlarımızın eksiksiz olarak çalışması gerekiyor ve burada da makine tercihinin önemi ortaya çıkıyor Ağırlıklı olarak Jungheinrıch markasını tercih ediyoruz.

Makine seçiminde özellikle nelere dikkat edilir?

Makine sektöründe daha önceleri makine hızları önemliydi. Ancak günümüzde tüm markalar aynı hızlarda çalışıyor. Artık en önemli konu arıza durumuyla servisin müdahale süresi ve makineyi en kısa sürede aktif hale getirebiliyor olması olarak görünüyor. Jongbeınnch markasının az arıza yapması ve yedek parça konusunda hızlı bir tedarikçi olması en önemli tercih sebeplerimizden. Operasyonumuzdaki araçlarımızı kiralama yolu ile kullanıyoruz. Bu durumun bize en büyük avantajı arıza süresinin uzaması durumunda yedek araç tedarik ediliyor olması. Bu da operasyonumuzun hiç durmadan devam etmesine olanak sağlıyor.

Depolarınızda kullandığınız raf sistemleri hakkında bilgi verir misiniz? Hangi marka/markalarla çalışıyorsunuz?

Depomuzda yer alan raf sistemi yüksekliği 12 metre olup back to back raflar sırt sırtadır. Raf koridorlarında Reach Truck cihazı kullanılmak üzere 310 santimetre koridor genişliğinde çok hızlı operasyon yapmaktayız. Rafların bir göz için emniyetli tasıma kapasitesi 3 bin kilogramdır. Sistem zemin 6 kat ile kurulmuş olup 7 bin 250 Euro palet kapasitesine sahiptir. Raflar Ağır Tip Deprem Çaprazları ile zemine sabitlenmiştir. Raflar statik ve hafif darbeleri birbirine aktarması için en üstten profiller ile birbirine bağlanmıştır. Raflar zemine kimyasal dübeller ile monte edilmiştir. Pallet Raf Sistemleri ile çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.

Depolama faaliyetlerini hızlı ve güvenli bir sekilde yapmak için kullandığınız sistemler ve teknolojiler nelerdir?

Gümrüklü Antrepo faaliyetlerimizde Siber Yazılım A.Ş’nin depolama faaliyetleri için sunduğu SWM (Sıber Warehouse Managrnent modülünü kullanıyoruz. SWM modülü Gümrük mevzuatı haricinde bizlere SKU, Seri No, Lot detayında stok tutabilmemizi sağlıyor. Ayrıca SY/M Terminal uygulamasını da kullanarak ürünlerin kabulünü, raflanmasını ve sevkiyatını el terminalleri aracılığı ile barkod okutarak yapabiliyoruz. Bu sayede müşterilerimize istedikleri detayda stok bilgisi ve detayı verebiliyoruz. Bu bize mal kabulü, sevkiyat, faturalama süreçlerinde yapılacak hataların önüne geçme imkanı veriyor. Müşterilerimizin kendi sistemlerinde takibi kolay yapabilmeleri açısından operasyonda kullanmak için ürettiğimiz barkodları da müşteri isteklerine göre özelleştirebilme gibi bir esnekliğe sahibiz. Müşteri isteklerine göre esnek entegrasyonlar yapılabiliyor.

2016 yılının sonlarına doğru yaklaşıyoruz. 2016 yılı lojistik sektörü açısından nasıl geçti kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

2016 yılında ön görülemeyen birçok durum yaşandı. Bu nedenle birçok firma büyüme hedeflerini revize etmek zorunda kaldı. Biz 2016 yılı büyüme hedefimizi yüzde 15 olarak belirlemiştik. İlk 6 aylık dönemdeki büyümemiz yüzde 12’yi buldu. Yani hedeflerimizi neredeyse ilk 6 ayda tutturduk. Ancak yaşanan olumsuz gelişmeler, ticareti, ithalat-ihracatı yavaşlattı. Dolayısıyla lojistik operasyonlar da yavaşladı. Buna rağmen iyi toparlandı. 2016’yı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 büyüme ile kapatacağız gibi görünüyor.